mandag den 14. juni 2010

Hverdags- Speltbrød

Dette brød laver jeg tit og ofte. Det er sundt og smager skønt! (og uden brug af den hvide hvedemel) Og så er det utrolig nemt og hurtigt at bage, efter et par gange - ca. 10 min. inkl. vaske op tid ;o)

Jeg har eksperimenteret med at tilsætte tørrede tranebær, soltørrede tomater, ja, engang tilsatte jeg blåbær, det smagte himmelsk - blåbærrene eksploderede inde i brødet... utrolig smukt! Kun fantasien sætter grænser :o)

Du kan udskifte solsikke-, græskarkerner og hørfrø med 3 dl andre kerner/frø efter eget valg.

Grundopskriften er fra "Suveræne Succeser"

Ingredienser til 2 gode brød
50 g gær
1/2 liter lunken vand
3 tsk. salt
2 gode store tsk. honning eller sukker (helst honning)
1/2 liter kærnemælk
En sjat olivenolie
1 dl solsikkekerner
1 dl græskarkerner (samt lidt til ovenpå)
1 dl hørfrø
1 kg speltmel (hvis du vælger fint speltmel, får du et lysere brød end ved at bruge groft speltmel) Du kan også bruge grahamsmel.
2 dl hvedeklid (hvis du vælger også at tilføre 2 dl hvedeklid, skal du huske 1 dl mere lunken vand.)

Opskriften:
Opløs gæren i den håndvarme-lunkne vand, tilsæt honning/sukker, salt og rør rundt til det er opløst. Tilsæt kærnemælken og resten af engredienserne. (Hvis der skal klid i brødet, husk 1 dl mere vand) Rør det hele sammen. Fordel dejen, som har en konsistens af tyk risengrød i 2, 1 1/2 liters brødforme, som er smurt med olie, hvis de ikke er af "slip let slagsen". (Jeg smører nu altid med olie.)
Har du lagt mærke til, at jeg ikke har sagt at du skal tænde ovnen? Det skal du først nu ;o)
Sæt formene i en kold ovn, tænd på 175 grader (ikke varmluft) og bag brødene i 1 1/2 time. Kig lige til dem efter en time, da der jo ikke er en ovn der er ens.
Tag brødene ud af formene, bank på undersiden af brødet, som skal lyde hult, køl dem af på en rist. Brødene er lettest at skære dagen efter bagningen.
Et brød man kan blive afhængig af (smiler)

Velbekomme!
Katrine Preethi

Ingen kommentarer:

Send en kommentar