mandag den 14. juni 2010

Giv slip - og nyd det!

Som leveregel lærer en gammel vismand os om, at vi kun kan nyde ved at give slip.
Et barn får øje på et glaskrus, der er fyldt med nødder. Det stikker hånden ned i kruset og forsøger at få så mange nødder som muligt op. Men hånden, der nu er knyttet, kan ikke længere trækkes op gennem krusets snævre åbning.
Du er nødt til først at give slip på nødderne. Så kan du tage dem op enkeltvis og nyde dem.
At give slip er ikke en anden form for selvdiciplin, som vi møjsommeligt skal kæmpe os til. Det er snarere noget, der opstår på grund af længslen efter indre frihed og med anelsen om, at vores liv først for alvor bliver frugtbart, når vi er uafhængige og frie. Når vi ikke længere er afhængige af, hvad andre tænker om os og forventer af os - når vi ikke længere er afhængige af menneskers anerkendelse og interesse, så kommer vi i kontakt med vores eget sande jeg.


Taget fra bogen "Ren Lykke" af Anselm Grün

Kokos-kyllingesuppe

Denne suppe har jeg lavet en del gange, både som forret og som hovedret, - med stor succes og det gjorde jeg også i sidste uge i mit arbejds-køkken. Nogle sagde; "skal vi bare have suppe at spise?" og ja, jeg var også selv lidt nervøs for om det nu var mættene nok. Den er også lidt svær at sætte eks. salat til eller andet tilbehør, da der ikke er noget der må "stjæle" smagen af denne skønne suppe, som har en kombination af styrken fra chili og sødme fra kokoscremen. Jeg serverede et godt brød til.... Jeg har fundet grundopskriften i et nr. af Spis Bedre og så har jeg lavet min egen version. Og lige tilsidst.... den blev et kæmpe-hit!! (og alle blev mætte)

Ingredienser:

4 personer:
3 - 4 ferske kyllingebryster/fileter
1 l. kokoscreme eller 2 ds. kokosmælk
en god sjat kyllingefond (ca. 4 -5 spsk.)
2 bundter forårsløg
3 røde peber snack eller 2 røde peberfrugter
2 røde chili (husk at tage kerner og den hvide streng ud, da suppen eller bliver for stærk)
1 citron (smag til, den må gerne have en smag at friskhed)
olivenolie til stegning

Tilbehør:
1 lime, som pynt og så folk selv kan give suppen mere syre.
Et godt brød

Opskriften:
Start med krydr. kyllingefileterne med salt og peber og steg dem på en pande i lidt olivenolie i ca. 5 min pr. side
Snit forårsløg, peber snack´sene og hak chilierne fint.
Kog kokoscremen/mælken op med ca. 4 - 5 dl vand og de 4 - 5 spsk. kyllingefond i ca 10 min. (må ikke buldre koge)
Tilsæt grøntsagerne og kyllingekødet og lad suppen simre i ca. 15 min. smag til med citron og salt og peber. Igen simre i ca. 5 min.


VELBEKOMME!
Katrine Preethi

Hverdags- Speltbrød

Dette brød laver jeg tit og ofte. Det er sundt og smager skønt! (og uden brug af den hvide hvedemel) Og så er det utrolig nemt og hurtigt at bage, efter et par gange - ca. 10 min. inkl. vaske op tid ;o)

Jeg har eksperimenteret med at tilsætte tørrede tranebær, soltørrede tomater, ja, engang tilsatte jeg blåbær, det smagte himmelsk - blåbærrene eksploderede inde i brødet... utrolig smukt! Kun fantasien sætter grænser :o)

Du kan udskifte solsikke-, græskarkerner og hørfrø med 3 dl andre kerner/frø efter eget valg.

Grundopskriften er fra "Suveræne Succeser"

Ingredienser til 2 gode brød
50 g gær
1/2 liter lunken vand
3 tsk. salt
2 gode store tsk. honning eller sukker (helst honning)
1/2 liter kærnemælk
En sjat olivenolie
1 dl solsikkekerner
1 dl græskarkerner (samt lidt til ovenpå)
1 dl hørfrø
1 kg speltmel (hvis du vælger fint speltmel, får du et lysere brød end ved at bruge groft speltmel) Du kan også bruge grahamsmel.
2 dl hvedeklid (hvis du vælger også at tilføre 2 dl hvedeklid, skal du huske 1 dl mere lunken vand.)

Opskriften:
Opløs gæren i den håndvarme-lunkne vand, tilsæt honning/sukker, salt og rør rundt til det er opløst. Tilsæt kærnemælken og resten af engredienserne. (Hvis der skal klid i brødet, husk 1 dl mere vand) Rør det hele sammen. Fordel dejen, som har en konsistens af tyk risengrød i 2, 1 1/2 liters brødforme, som er smurt med olie, hvis de ikke er af "slip let slagsen". (Jeg smører nu altid med olie.)
Har du lagt mærke til, at jeg ikke har sagt at du skal tænde ovnen? Det skal du først nu ;o)
Sæt formene i en kold ovn, tænd på 175 grader (ikke varmluft) og bag brødene i 1 1/2 time. Kig lige til dem efter en time, da der jo ikke er en ovn der er ens.
Tag brødene ud af formene, bank på undersiden af brødet, som skal lyde hult, køl dem af på en rist. Brødene er lettest at skære dagen efter bagningen.
Et brød man kan blive afhængig af (smiler)

Velbekomme!
Katrine Preethi